Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą

Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowany seler naciowy to świetny dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Selera naciowego można przygotować w taki sam sposób jak robimy gotowanego kalafiora. Wystarczy obgotować go w osolonej wodzie i podać z tartą bułką. Smakuje świetnie.

Składniki

  • 1 seler naciowy

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki tartej bułki

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Selera umyć i pokroić w plastry lub kawałki o długości 4-5 cm.

  • Zagotować wodę, osolić ją i na wrzątek wrzucić pokrojone łodygi selera. Gotować 10 minut na średnim ogniu.

  • Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, następnie dodać do niej masło i wymieszać..

  • Odcedzonego z wody selera polać bułką z masłem. Od razu podawać.

Ocena: 1,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.