Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą

Gotowany seler naciowy podawany z prażoną bułką tartą
Autor: Shutterstock Gotowany seler naciowy to świetny dodatek do dań mięsnych i rybnych.
łatwy
20 min
4

Selera naciowego można przygotować w taki sam sposób jak robimy gotowanego kalafiora. Wystarczy obgotować go w osolonej wodzie i podać z tartą bułką. Smakuje świetnie.

SKŁADNIKI

  • 1 seler naciowy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera umyć i pokroić w plastry lub kawałki o długości 4-5 cm.
  • Zagotować wodę, osolić ją i na wrzątek wrzucić pokrojone łodygi selera. Gotować 10 minut na średnim ogniu.
  • Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, następnie dodać do niej masło i wymieszać..
  • Odcedzonego z wody selera polać bułką z masłem. Od razu podawać.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej