Gorąca przystawka z papryki i oliwek - cudowna eksplozja smaków na talerzu

2021-03-29
Gorąca przystawka z papryki i oliwek
Autor: Shutterstock Gorąca przystawka z papryki i oliwek świetnie smakuje i pięknie wygląda.
łatwy
20 min
4

Papryka z oliwkami na gorąco to świetny starter przed daniem głównym lub dodatek do dań z grilla. Ta niezwykle aromatyczna przystawka to świetnie zharmonizowane danie, bardzo bogate w smaku i cudownie aromatyczne.

SKŁADNIKI

  • 2 strąki papryki żółtej i czerwonej
  • 1 strąk zielonej
  • 5 dag czarnych i zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Pokroić w dość szerokie paski.
  • Czosnek obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać, wrzucić czosnek i paprykę. Smażyć około 20 minut, co parę chwil mieszając.
  • Oliwki pokroić w krążki. Natkę opłukać, osączyć i posiekać.  Oliwki, natkę i zioła dodać do papryki, doprawić pieprzem i solą i dusić jeszcze 3 minuty.
  • Podawać ze świeżym pieczywem, oliwami smakowymi np. cytrynową lub truflową i białym, półwytrawnym winem.