Gorąca przystawka z papryki i oliwek - cudowna eksplozja smaków na talerzu

Gorąca przystawka z papryki i oliwek - cudowna eksplozja smaków na talerzu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gorąca przystawka z papryki i oliwek świetnie smakuje i pięknie wygląda.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papryka z oliwkami na gorąco to świetny starter przed daniem głównym lub dodatek do dań z grilla. Ta niezwykle aromatyczna przystawka to świetnie zharmonizowane danie, bardzo bogate w smaku i cudownie aromatyczne.

Składniki

  • 2 strąki papryki żółtej i czerwonej

  • 1 strąk zielonej

  • 5 dag czarnych i zielonych oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku

  • natka pietruszki

  • pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Pokroić w dość szerokie paski.

  • Czosnek obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać, wrzucić czosnek i paprykę. Smażyć około 20 minut, co parę chwil mieszając.

  • Oliwki pokroić w krążki. Natkę opłukać, osączyć i posiekać.  Oliwki, natkę i zioła dodać do papryki, doprawić pieprzem i solą i dusić jeszcze 3 minuty.

  • Podawać ze świeżym pieczywem, oliwami smakowymi np. cytrynową lub truflową i białym, półwytrawnym winem.

Ocena: 4,5