Filety kurczaka w marynacie z octu - przepis na pyszną przekąskę
      2022-12-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Filety kurczaka w octowej marynacie, to dowód na to, że świat nie zna próżni. Gdy wydaje się, że już nic więcej nie można zrobić z piersi kurczaka, okazuje się ludzka kreatywność nie zna granic. Marynowane w occie filety z piersi kurczaka to pyszna przekąska. Świetnie sprawdzają się również w roli przystawki. Taką zakąską nikt nie pogardzi.
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka
 - przyprawa do kurczaka
 - 1 jako rozmącone z 4 łyżkami wody
 - bułka tarta do panierowania
 - olej do smażenia
 - Na zalewę:
 - 8 szklanek wody
 - 2 szklanki octu
 - 2,5 łyżki soli
 - 4 łyżki cukru
 - 5 ziarenek ziela angielskiego
 - 5 ziarenek pieprzu
 - 2 liście laurowe
 - 8 dużych cebul pokrojonych w plastry
 - 1 malutka puszka przecieru pomidorowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka przyprawić, pokroić na kawałki na jeden kęs. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej.
 - Smażyć na zloty kolor na oleju, zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
 - Z wody i przypraw przygotować zalewę.
 - Gdy się zagotuje dodać cebulę pokrojoną w plastry i przecier pomidorowy.
 - Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zalewę zdjąć z ognia i po 10 minutach ponownie zagotować.
 - Na dnie dużego słoja ułożyć warstwę cebuli, następnie smażone kęski.
 - Gorącą zalewą zalać piersi. Odstawić do wystygnięcia i przegryzienia się.
 - Przechowywać w lodówce.
 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
    
    
    
    
Polecamy także: