Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi

2021-03-29
Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi
Autor: Shutterstock Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi to pyszna przystawka kuchni greckiej.
łatwy
30 min
4

Cebule pieczone z serem feta i płatkami migdałowymi to pyszna przekąska na ciepło. Świetnie smakuje podana z zielonymi oliwkami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g sera typu feta
  • suszony tymianek
  • 4 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule i ziemniaki obierz, cebule pokrój w ćwiartki a ziemniaki w plastry.
  • Ułóż warzywa warstwami w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i oliwą, przypraw tymiankiem.
  • Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Piecz godzinę.
  • Gdy warzywa zmiękną odkryj naczynie, posyp potrawę pokruszoną fetą i płatkami migdałowymi.
  • Zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 st. C.