Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem: łatwy przepis na wczorajsze ziemniaki
Babeczki serowo-szynkowe: doskonały pomysł na drugie śniadanie!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Muffinki wytrawne nadają się na przekąskę na przyjęcie, jako drugie śniadanie, sprawdzą się też na pikniku
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Babeczki czy inaczej muffinki serowo-szynkowe to doskonała przekąska na imprezę lub kolację. Ich dodatkowym atutem jest to, że robi się je łatwo i szybko, a składniki można zmieniać wedle upodobania.
Składniki
220 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
łyżeczka słodkiej papryki czerwonej w proszku
150 g jogurtu naturalnego
3 jajka, kostka sera żółtego
dodatki wedle uznania: szynka, oliwki, pomidory suszone, szczypiorek, zioła prowansalskie lub oregano i bazylia do posypania wierzchu babeczek
Przygotowanie krok po kroku:
Masło utrzeć na miękką masę, dodać jajka, jogurt, paprykę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę łyżką lub blenderem.
Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę, oliwki, pomidory i szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie pokrojone składniki dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do foremek (najlepiej silikonowych). Na wierzchu posypać ziołami.
Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej na termoobiegu. Wyjąć babeczki z piekarnika i poczekać, aż przestygną.