Które przyprawy leczą? Właściwości lecznicze popularnych przypraw

2016-07-28 17:21

Przyprawy, cenione dla walorów smakowych, mogą także wpływać na zdrowie. Prym wśród „leczniczych” przypraw wiodą: kardamon, imbir, goździki i cynamon.

ktore-przyprawy-lecza-wlasciwosci-lecznicze-popularnych-przypraw.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wiele przypraw nie tylko poprawia smak potraw, ale też działa leczniczo

Spis treści

  1. Kardamon łagodzi bóle reumatyczne
  2. Imbir niezbędny przy przeziębieniu
  3. Goździki usuwają zmęczenie
  4. Cynamon dodaje energii

Kardamon łagodzi bóle reumatyczne

Kardamon jest jedną z najcenniejszych i najdroższych przypraw na świecie. Ma intensywny korzenny smak, łagodny aromat i poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Z właściwości korzystnych dla zdrowia znany jest jego wpływ na układ trawienia: wzmacnia organizm, łagodzi powstawanie gazów i kolki, ułatwia wchłanianie i trawienie białek. Działa także moczopędnie oraz przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej.

Ponadto łagodzi bóle reumatyczne, zapobiega rozwojowi wirusów, pomaga w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i trzustki. Kardamon ma wpływ na wzmacnianie organizmu i jego pobudzenie, przez co jest znany jako jeden z afrodyzjaków.

Imbir niezbędny przy przeziębieniu

Również imbir znany jest ze swoich właściwości leczniczych i pobudzających. Wspomaga trawienie, poprawia krążenie, działa odkażająco i przeciwzapalnie.

Łagodzi mdłości i migreny, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Świeży imbir zalany gorąca wodą, z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z cytryny łagodzi objawy przeziębienia.

Goździki usuwają zmęczenie

Goździki są doskonałą przyprawą do przetworów owocowych, mięsnych i wyrobów cukierniczych. Mają właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Stosowane są w stomatologii jako skuteczny środek przeciw bólowi zębów, jak również w ziołolecznictwie jako przeciwutleniacz, środek poprawiający przemianę materii, stymulujący organizm, usuwający zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

Cynamon dodaje energii

Cynamon od dawna wykorzystywany jest do celów leczniczych ponieważ jest cennym źródłem błonnika, żelaza, wapnia. Wzmacnia w stanach osłabienia, dodaje energii poprawia krążenie i trawienie.

Pomaga też zwalczać biegunki, ból i nudności, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega powstawaniu wrzodów.