Syrop z fiołków: pachnący syrop fiołkowy do napoi i drinków

Syrop z fiołków: pachnący syrop fiołkowy do napoi i drinków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pachnący i piękny w kolorze syrop fiołkowy doda smaku waszym napojom

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Syrop z fiołków to piękny kolorystycznie i pachnący dodatek do napoi.  Fiołkowy syrop przygotujecie bez trudu. Ma on swoje tajemnice, ale wszystko wyjaśniamy poniżej. To piękny jadalny prezent dla kogoś bliskiego. 

Składniki

  • 1 szklanka kwiatów fiołka

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kwiaty fiołka zalać wrzącą woda i odstawić na 24 godziny.

  • Po dobie macerowania, przecedzić macerat, odcisnąć całą wilgoć z kwiatów.

  • Otrzymany płyn wymieszać z cukrem i zagotować. 

  • Na tym etapie syrop nie wygląda zachęcająco, dlatego należy dodać wzmacniacz koloru, sok cytrynowy.

  • Do syropu dodaj po 1 kropli soku z cytryny i obserwuj, jak zmienia się kolor. Dodawaj sok po kropli, aż do uzyskania zadowalającego cię koloru.

  • Gorący syrop przelać do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić. 

  • Tak przygotowany syrop ostudzić i przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz zachować go na zimę, to pasteryzuj w piekarniku przez 10 minut od zagotowania. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5