Dżem truskawkowy niskosłodzony - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

2021-03-29
Marta Balko
dzem-truskawkowy-niskoslodzony-jak-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Dżem truskawkowy z niską zawartością cukru cieszy smakiem i... mniejszą kalorycznością!
średni
360 min
4

Truskawki to bardzo zdrowe i niskokaloryczne owoce. Jeśli chcemy przygotować z nich przetwory na zimę, warto dodawać jak najmniej cukru, tak by nadal nie tuczyły. Jak zrobić niskosłodzony dżem truskawkowy? Podajemy prosty, sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 kg truskawek
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć i odszypułkować. Włożyć do garnka o dużym dnie i przesypać warstwami cukru w proporcji 1 kg cukru na 4 kg owoców. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym gazie, następnie gotować przez 1 godzinę. Zostawić na 24 godziny, po tym czasie znowu gotować 2 godziny. Na następny dzień - 3 godziny, pamiętając, aby płomień gazu był bardzo mały. Dżem mieszać dopiero pod koniec gotowania. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.
Marta Balko