Zielony groszek w słoikach na zimę: najlepszy przepis na marynowany groszek

Zielony groszek w słoikach na zimę: najlepszy przepis na marynowany groszek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny smak zielonego groszku zamknięty w słoikach na zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszny domowy zielony groszek w słoikach! Zielony groszek to podstawa wielu sałatek, zup i dań na ciepło. Groszek konserwowy jest bardzo smaczny, słodki i soczysty. Okazuje się, że zielonego groszku w puszkach nie trzeba kupować w sklepie, można go łatwo przygotować w domu, używając świeżego groszku z własnej działki. Najważniejsze jest, aby używać młodego groszku cukrowego! Zapraszam do wypróbowania przepisu na marynowany groszek!

Składniki

  • 500 g wyłuskanego groszku zielonego

  • 0,4 l wody

  • 20 g cukru

  • 20 g soli

  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

  • 15 ml octu 5%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zielony groszek najlepiej jest przygotowywać w okresie jego dojrzałości, kiedy ziarna są soczyste, delikatne i słodkie. W razie potrzeby do marynaty można użyć goździków i ziela angielskiego. Ale nawet bez tych przypraw groszek marynowany jest bardzo smaczny. Sok z cytryny można zastąpić kwasem cytrynowym.

  • Strączki grochu otwórz, wybierz dobre ziarna, bez przebarwień, uszkodzeń i śladów gnicia. Groszek włóż do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualny brud.

  • Włóż groszek do rondla, napełnij go wodą i pozostaw na 3 godziny.

  • Wylej wodę. Napełnij rondel z groszkiem świeżą zimną wodą i zacznij podgrzewać.

  • Gdy groszek zacznie wrzeć, dodaj wyciśnięty sok z jednej cytryny (lub kwasku cytrynowego), aby groszek zachował jasnozielony kolor i gotuj przez około 3 minuty. Nie musisz dłużej gotować, w przeciwnym razie zielony groszek może się zmarszczyć.

  • Równolegle przygotuj marynatę. Wlej zimną czystą wodę do rondla. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, zagotuj wodę. Dodaj ocet, ponownie zagotuj. Wyłącz ogień.

  • Przełóż groszek do czystych, wyparzonych słoików i zalej marynatą, aby całkowicie przykryła groszek. Zakręć słoiki i sterylizuj je przez 10 minut. Ostudź słoiki w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

  • Marynowany groszek gotowy na zimę. Zimą pozostaje tylko otworzyć słoik i dodać zielony groszek do zupy lub sałatki. Smacznego!

Zobacz także, jak gotować fasolkę szparagową

Przydatne wskazówki pasteryzacji

Pasteryzacja jest metodą konserwacji przetworów w temperaturze w przedziale 75-100°C. Wysoka temperatura niszczy bakterie i grzyby. Pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu.

Wszystkie tajemnice wyjaśniamy w artykule Jak pasteryzować przetwory: w słojach twist off, wek i butelkach?

Więcej wskazówek znajdziesz również w artykule Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce

Mrożenie zielonego groszku

Groszek cukrowy jest w sezonie jędrny i pyszny. Warto jego smak zachować na później. Polecamy Ci dwa świetne przepisy na mrożenie groszku w strączkach oraz wyłuskanego. 

Jak zamrozić zielony groszek w strączkach? Przepis na mrożony groszek cukrowy

Jak zamrozić świeży zielony groszek? Przepis na mrożony łuskany groszek zielony

 

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).