Super papryka w musztardzie po chorwacku
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Papryka w musztardzie po chorwacku to pyszny dodatek do dań mięsnych lub kanapek. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt - niespodziewanie pyszny!
Polecamy też:
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12 dużych, mięsistych papryk (czerwona, zielona i żółta)
- 150 ml octu 10%
- 150 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych
- 300 g musztardy
- 150 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki myjemy, przecinamy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w paseczki.
- Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, dodajemy ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę.
- Mała ilość zalewy to nie problem, papryka podczas gotowania puści sok. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 min. Paprykę odcedzamy i studzimy.
- Musztardę mieszamy z olejem, trzepaczką lub mikserem. Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
- Sałatka nie wymaga pasteryzacji, jeśli będzie przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli takiego nie mamy - warto poddać ja pasteryzacji przez 10-15 minut (liczone od zagotowania się wody).