Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Smakowita sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Z czerwonej kapusty można przygotować nie tylko modro kapustę na ciepło, ale także pyszne sałatki do słoików na zimę.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Smakowitą sałatkę z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem możesz przygotować późnym latem lub jesienią i zamknąć w słoiku. Zimą będzie jak znalazł! Odkręcasz słój i już masz pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.
Składniki
ok. 1,2 kg czerwonej kapusty
1/4 kg cebuli białej lub czerwonej
2 duże kolby kukurydzy cukrowej
2 duże kwaśne jabłka
4 płaskie łyżeczki soli
150 ml octu spirytusowego 10 %
ok. 250 ml wody
7,5 dag cukru
70 ml oleju rzepakowego
2 liście laurowe
1 lekko czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę drobno poszatkować, posolić i dość mocno wygnieść rękami. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
Kukurydzę obrać i włożyć do garnka z wrzącą wodą - nie solić ! Gotować 5 minut, wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem odciąć ziarna.
Cebulę pokroić w półplasterki a obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do kapusty dodać cebulę i jabłka, przełożyć do dużego garnka.
Zgotować wodę z cukrem i liśćmi laurowymi, dodać ocet i olej. Gorącą marynatą zalać kapustę i gotować ją na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż nieco zmięknie.
Na koniec doprawić pieprzem, dodać kukurydzę, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. ugniatając na przykład drewnianą pałką.
Słoje zakręcić i pasteryzować 30 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia do góry dnem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska