Polskie kapary z owoców nasturcji: sprytny sposób na marynowane kaparki

2021-03-29
Kapary z marynowanych owoców nasturcji
Autor: Shutterstock Owoce nasturcji po zamarynowaniu są jadalne i smakują jak kapary
łatwy
30 min
4

Polskie kapary z owoców nasturcji to sprytny sposób na marynowane kaparki za grosze. Owoce nasturcji są gorzkie, dlatego należy je wcześniej macerować w solance. Potem zalewamy je gorącym roztworem octu. Tak przygotowane owoce nasturcji stają się pysznym dodatkiem, bardzo podobnym w smaku do śródziemnomorskich kaparów. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki zielonych owocni nasturcji
  • 1/4 szklanki soli
  • 2 szklanki wody
  • 2/3 szklanki białego octu, roztwór 5%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podziel owocnie na oddzielne owocki. Wypłucz i odsącz.
  • Owoce nasturcji przełóż do słoika i zalej solanką przygotowaną z 2 szklanek wody i 1/4 szklanki soli. Pozostaw je w otwartym słoiku przez 2-3 dni.
  • Wylej solankę i wypłucz owoce nasturcji. 
  • Owoce nasturcji przełóż do czystego i wyparzonego słoika.
  • Ocet zagotuj z cukrem i listkiem laurowym. Wrzącym roztworem zalej owoce nasturcji i natychmiast zakręć. 
  • Gorący słoik z kaparami postaw do górny dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Kaparki przechowuj w ciemnym miejscu o stałej temperaturze. 
  • Podawaj tak, jak zwykłe kapary.