Polskie kapary z owoców nasturcji: sprytny sposób na marynowane kaparki

Polskie kapary z owoców nasturcji: sprytny sposób na marynowane kaparki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Owoce nasturcji po zamarynowaniu są jadalne i smakują jak kapary

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polskie kapary z owoców nasturcji to sprytny sposób na marynowane kaparki za grosze. Owoce nasturcji są gorzkie, dlatego należy je wcześniej macerować w solance. Potem zalewamy je gorącym roztworem octu. Tak przygotowane owoce nasturcji stają się pysznym dodatkiem, bardzo podobnym w smaku do śródziemnomorskich kaparów. 

Składniki

  • 2/3 szklanki zielonych owocni nasturcji

  • 1/4 szklanki soli

  • 2 szklanki wody

  • 2/3 szklanki białego octu, roztwór 5%

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 liść laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podziel owocnie na oddzielne owocki. Wypłucz i odsącz.

  • Owoce nasturcji przełóż do słoika i zalej solanką przygotowaną z 2 szklanek wody i 1/4 szklanki soli. Pozostaw je w otwartym słoiku przez 2-3 dni.

  • Wylej solankę i wypłucz owoce nasturcji. 

  • Owoce nasturcji przełóż do czystego i wyparzonego słoika.

  • Ocet zagotuj z cukrem i listkiem laurowym. Wrzącym roztworem zalej owoce nasturcji i natychmiast zakręć. 

  • Gorący słoik z kaparami postaw do górny dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  • Kaparki przechowuj w ciemnym miejscu o stałej temperaturze. 

  • Podawaj tak, jak zwykłe kapary. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5