Połówki pomidorów z warzywami marynowane w kwasku cytrynowym: domowa sałatka ze słoika
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Połówki pomidorów marynowane w kwasku cytrynowym razem z papryką i marchewką to pyszna sałatka na zimę. Pomidorowa sałatka prosto ze słoika przygotowana w sezonie na te pyszne warzywa przyda się, gdy zrobi się chłodniej. Pachnąca koprem i chrzanem sałatka z lekko ukiszonych warzyw ubarwi nasze zimowe monotonne menu.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 kg pomidorów
- 10 sztuk cebuli
- 6 szt. papryki
- 20 ząbków czosnku
- 10 liści chrzanu
- 10 baldachów kopru
- 4 marchewki
- kwasek cytrynowy
- cukier
- sól
- woda
- 10 słoików o pojemności 1 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować roztwór wodny cukru i soli, dodając na 1 l wrzącej wody 70 g cukru i 50 g soli.
- Słoiki o pojemności 1 l dobrze umyć, wyparzyć i osuszyć.
- Pomidory, paprykę, liście chrzanu i kwiatostany kopru dobrze umyć. Czosnek, cebulę i marchewkę obrać.
- Marchewkę pokroić w słupki lub zetrzeć na wiórki.
- Paprykę pokroić wzdłuż na 8 kawałków.
- Cebulę pokroić na talarki.
- Na dnie słoika ułożyć 1 baldach kopru, połowę liścia chrzanu, 2 ząbki czosnku.
- Pomidory przeciąć na połówki, układać w słoiku naprzemiennie z talarkami cebuli, papryką i marchewką.
- Ostatnią warstwą powinna być papryka i strużyny marchewki. Przykryć krążkiem cebuli i drugą połówką liścia chrzanu.
- Zalać wrzątkiem i ostawić na 20 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wylać wodę ze słoików, nie tracą ich zawartości.
- Zagotować roztwór cukru i soli.
- Do każdego słoika dodać 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego.
- Do słoików wlać gorący roztwór soli i cukru. Zakręcić słoiki i postawić dnem do góry. Słoiki nakryć kocem i pozostawić na 5 godzin.
- Gdy słoiki wystygną wynieść do spiżarni lub piwnicy.