Piklowane rzodkiewki z lodówki: łatwy przepis na pyszną przekąskę

Piklowane rzodkiewki z lodówki: łatwy przepis na pyszną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupkie rzodkiewki w słodko-kwaśnej marynacie to prawdziwy przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piklowane rzodkiewki z lodówki to łatwy przepis na pyszną przekąskę. Przygotujecie ją bez trudu. Piklowane rzodkiewki są chrupiące, soczyste, a ich kwaśno-słodki smak po prostu rozwala system! 

Składniki

  • 500 g rzodkiewek, umytych

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka octu ryżowego lub jabłkowego (roztwór 3%)

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki miodu lub cukru

  • 1/4 łyżeczki pieprzu w ziarnach

  • 1/4 łyżeczki nasion gorczycy

  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w kostkę

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie plasterki lub zszatkuj.

  • Zagotuj wodę, ocet, sól i miód, aż sól się rozpuści. To będzie marynata.

  • Zdejmij marynatę z ognia i dodaj ziarna pieprzu, gorczycy, pokrojony czosnek.

  • Umieść pokrojone rzodkiewki w czystym słoiku pojemności 1 litra i zalej je gorącą marynatą z przyprawami.

  • Przykryj i pozwól ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.

  • Rzodkiewki będą gotowe do spożycia po 24 godzinach. Podczas przechowywania płyn zmieni kolor na różowy, a wszelkie dodane smaki - takie jak czosnek - zintensyfikują swój smak.

  • Rzodkiewki można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc. Ale z redakcyjnej lodówki znikają po 2 dniach.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5