Piklowane rzodkiewki z lodówki: łatwy przepis na pyszną przekąskę

2021-03-29
Piklowane rzodkiewki z lodówki: łatwy przepis na pyszną przekąskę
Autor: Shutterstock Chrupkie rzodkiewki w słodko-kwaśnej marynacie to prawdziwy przysmak
łatwy
15 min
4

Piklowane rzodkiewki z lodówki to łatwy przepis na pyszną przekąskę. Przygotujecie ją bez trudu. Piklowane rzodkiewki są chrupiące, soczyste, a ich kwaśno-słodki smak po prostu rozwala system! 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g rzodkiewek, umytych
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu ryżowego lub jabłkowego (roztwór 3%)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1/4 łyżeczki nasion gorczycy
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w kostkę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyj i pokrój na cienkie plasterki lub zszatkuj.
  • Zagotuj wodę, ocet, sól i miód, aż sól się rozpuści. To będzie marynata.
  • Zdejmij marynatę z ognia i dodaj ziarna pieprzu, gorczycy, pokrojony czosnek.
  • Umieść pokrojone rzodkiewki w czystym słoiku pojemności 1 litra i zalej je gorącą marynatą z przyprawami.
  • Przykryj i pozwól ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.
  • Rzodkiewki będą gotowe do spożycia po 24 godzinach. Podczas przechowywania płyn zmieni kolor na różowy, a wszelkie dodane smaki - takie jak czosnek - zintensyfikują swój smak.
  • Rzodkiewki można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc. Ale z redakcyjnej lodówki znikają po 2 dniach.