Papryka z czosnkiem na zimę: przepis na smaczną pieczoną paprykę do słoików
      2022-09-07
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Papryka z czosnkiem na zimę jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs, wyśmienicie smakuje także podana z serem feta. Co więcej, przepis jest bardzo prosty - nie trzeba np. gotować zalewy. Sprawdź, jak zrobić pyszną paprykę z czosnkiem do słoików.
SKŁADNIKI
- 10 strąków papryki
 - 50 ml oliwy
 - 4 ząbki czosnku
 - sok z 1/2 cytryny
 - 1/2 łyżeczki soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje.
 - Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki.
 - Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę.
 - Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem.
 - Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
 - Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.
 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell