Papryka marynowana - przepis na paprykę w słoikach na zimę

Papryka marynowana - przepis na paprykę w słoikach na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paprykę marynowaną przygotowuje się łatwo i szybko - warto to zrobić, by zimą cieszyć się jej smakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokroić ją i sparzyć wrzątkiem.

  • Następnie trzeba przygotować zalewę. Bierzemy 5 szklanek wody, szklankę octu, cukier i łyżkę soli. Całość zagotować.

  • Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dołożyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki.

  • Następnie pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie i gotowe.

Ocena: 3,1