Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Papryka marynowana - przepis na paprykę w słoikach na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Paprykę marynowaną przygotowuje się łatwo i szybko - warto to zrobić, by zimą cieszyć się jej smakiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.
Składniki
1,5 kg papryki
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
olej
Przygotowanie krok po kroku:
Na początku należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokroić ją i sparzyć wrzątkiem.
Następnie trzeba przygotować zalewę. Bierzemy 5 szklanek wody, szklankę octu, cukier i łyżkę soli. Całość zagotować.
Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dołożyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki.
Następnie pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie i gotowe.
Polecamy też:
Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę
Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę
Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis