Papryka marynowana z miodem - hit do słoika na zimę
2022-08-05
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Delikatna papryka marynowana z miodem zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Słodkawa, jędrna i pięknie się prezentująca. Warto wykorzystać letnią i jesienną obfitość papryki i przygotować kilka słoików na zimę!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski lub na kawałki.
- Do słoików wrzucamy gorczycę, listki laurowe i ziele (na litrowy słoik: ½ łyżeczki gorczycy, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego) i układamy kawałki papryki.
- Składniki zalewy wlewamy do rondla, zagotowujemy i gorącą marynatą zalewamy paprykę.
- Słoiki pasteryzujemy ok. 10 minut od zagotowania wody.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Polecamy także:
Przepis na paprykę marynowaną na zimę
Papryka z czosnkiem na zimę: przepis na przetwory z papryki
Super papryka w musztardzie po chorwacku