Ogórki w zalewie gyros - nowy pomysł na przetwory ogórków

Ogórki w zalewie gyros -  nowy pomysł na przetwory ogórków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki marynowane w zalewie gyros mają ciekawy, nieco orientalny  smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórki w zalewie gyros to nowy pomysł na marynowane ogórki. Dzięki dodatkowi przyprawy gyros mają one oryginalny, nieco orientalny smak.

Składniki

  • ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych

  • 2 duże marchewki

  • 3 średnie cebule 

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

  • 2,5 szklanki cukru

  • 1 szklanka octu 10 %

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • 1 opakowanie przyprawy gyros

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny. Osuszyć  na papierowym ręczniku.

  • W zależności od upodobań ogórki można postawić ze skórką lub obrać, a następnie pokroić w półcentymetrowe plastry.

  • Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać je 2 płaskimi łyżkami soli kamiennej niejodowanej, dokładnie wymieszać i odstawić.

  • Cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy).

  • Wszystkie warzywa dodać do ogórków, wymieszać. Następnie dodać do nich ocet, cukier, olej i przyprawę gyros. Całość dokładnie wymieszać, by cukier dobrze się rozpuścił. Odstawić na ok. 8 godzin (od czasu do czasu przemieszać zawartość miski).

  • W tym czasie ogórki powinny puścić sporo soku - nie trzeba więc dolewać wody do zalewy. 

  • Po upływie zalecanego czasu ogórki wraz z warzywami przełożyć do wyparzonych słoików i uzupełnić je zalewą, która powstała w misce. Słoiki porządnie zakręcić i pasteryzować 5-10 minut od zagotowania się wody.

Ocena: 2,8