Ogórki marynowane w słodkiej zalewie octowej
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Marynowane ogórki wyraźnie słodkie w smaku cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Można je chrupać prosto ze słoika, podać na zakąskę lub dodatek do wędlin, pokroić w plasterki do kanapek. Warto pokusić się o własnoręczne przygotowanie marynowanych ogórków, by zimą delektować się wybornym smakiem. Przygotowania nie nastręczają trudności nawet początkującym.
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków
- 1 1/2 l wody
- 1/2 l octu 10-procentowego
- 30 dag cukru
- 1 łyżka soli
- 1-2 baldachy świeżego kopru lub 1 łyżeczka suszonych nasion
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki gorczycy
- 5-6 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do czystych słoików wkładamy umyte ogórki.
- W garnku zagotowujemy marynatę przygotowaną z: wody, octu i przypraw.
- Ogórki w słojach zalewamy przestudzoną marynatą i pasteryzujemy.
- Gdy zmienią kolor na ciemniejszy, przerywamy pasteryzację.
- Słoiki pozostawiamy do ostudzenia. Na koniec przyklejamy na każdy słoik nalepkę z opisem i datą.