Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Konfitura z buraków z miodem i migdałami smakuje obłędnie.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Buraki są pyszne i niezwykle zdrowe. Warto ich właściwości wykorzystywać jak najczęściej i jadać je w rożnej formie. Ciekawą propozycją jest słdka buraczana konfitura z dodatkiem miodu i migdałów.
Składniki
600 g buraków
200 g miodu
200 g cukru
150 g płatków migdałów
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka imbiru
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki umyć i ugotować , następnie obrać i pokroić w małą kostkę.
Z miodu, cukru i imbiru ugotować syrop, dodać do niego buraki i dusić na małym ogniu pół godziny.
Pod koniec gotowania dodać płatki migdałowe i sok z cytryny.
Gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych, małych słoików, zamknąć i ostudzić pod przykryciem, aby powoli stygły.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska