Marynowana sałatka warzywna

Marynowana sałatka warzywna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marynowana sałatka warzywna w słoiczkach "na raz".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Marynowana sałatka warzywna przyda się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać warzyw do obiadu. Wtedy otwierasz słoik i gotowe. Warto zrobić ją w niewielkich słoiczkach, takich na raz.

Składniki

  • 1 mała biała kapusta

  • 1 kg ogórków

  • 2 duże marchewki

  • 2 papryki

  • 2 cebule

  •  

  • Zalewa:

  • szklanka cukru

  • szklanka octu 10 %

  • szklanka oleju słonecznikowego

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki zalewy wymieszać i zagotować.

  • Kapustę poszatkować, resztę warzyw obrać i pokroić w plastry.

  • Warzywa wymieszać i zalać w dużym naczyniu ostudzoną zalewą.

  • Odstawić na 2 godziny. Co jakiś czas przemieszać.

  • Po tym czasie przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 15 min.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4