Marchewka marynowana w occie: pikle na szybko i na zimę
Marchewka marynowana w occie to wyśmienite pikle na szybko i na długą zimę. Dobrze mieć pod ręką słoik pysznej i aromatycznej marchewki, która przyjemnie chrupie w trakcie jedzenia. Pikle z marchewki świetnie pasują do kanapek i jako składnik sałatek. Można serwować je jako przystawkę i używać do potraw kuchni azjatyckiej. Oto przepis na marchewkę marynowaną w occie.
Czy można marynować marchewkę?
Tak, marchewkę można zamarynować w zalewie z wody, octu, cukru i przypraw. Marchewka marynowana to dobry sposób na pyszne domowe pikle, które będą doskonale smakować w chłodne jesienne i zimowe dni. Najlepsza do marynowania jest młoda i słodka marchew, która w octowej zalewie uwalnia cały swój pyszny smak.
Jak zrobić marynowaną marchewkę?
Przyrządzenie domowych pikli z marchewki jest bardzo proste. Marchewki należy obrać i pokroić w cieknie paseczki. W garnku zagotowuje się wodę z solą i przez minutę gotuje się marchewki. Wyjmuje się je z wrzątku łyżką cedzakową. W tej samej wodzie przez minutę gotuje się obrane szalotki. Po wyjęciu ich z wrzątku do wody wlewa się ocet, wsypuje cukier i dodaje wszystkie przyprawy. Zalewę gotuje się pięć minut. Marchewki i cebule przekłada się do wyparzonych i suchych słoików, a następnie wlewa gorącą zalewę. Słoiki należy od razy zakręcić i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na marynowaną marchewkę
- Pikle z marchewki do słoika na zimę są łatwe do zrobienia w domowych warunkach. Przepis jest prosty, więc warto z niego skorzystać.
- Przygotowanie marchewki w octowej zalewie nie zajmuje wiele czasu. Zrobienie słoików na zimę trwa około godziny.
- Do zrobienia pikli potrzebna będzie młoda i słodka marchewka, szalotki, woda, ocet i cukier. Na liście składników znajdują się także przyprawy, czyli sól, ziarna czarnego pieprzy, nasiona kminu rzymskiego i liść laurowy.
SKŁADNIKI
- 500 g obranych marchewek
- 200 g cebulki szalotki
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego lub selera
- 1 listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki pokroić w cienkie paseczki na zapałkę lub „julienne”. Można to zrobić nożem lub specjalną wykrawaczką.
- Do garnka wlać wodę, posolić i zagotować. Włożyć pokrojone marchewki i gotować minutę. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Do wody po marchewce włożyć obrane szalotki i gotować minutę. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. - Do wody, w której gotowały się marchewki i szalotki, wlać ocet. Wsypać cukier i dodać ziarna czarnego pieprzu, nasiona kminu rzymskiego i liść laurowy. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować 5 minut.
- Marchewki oraz szalotki włożyć do czystych i suchych słoików. Wlać wrzącą zalewę i natychmiast zakręcić pokrywkami. Odstawić do ostygnięcia.
- Tak przygotowane pikle z marchewki można przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Dzięki pasteryzacji termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża.