Leczo do słoików - najprostszy przepis
      2021-07-16
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami!
SKŁADNIKI
- 2 kg papryki,
1 kg cebuli,
1 kg cukinii,
1,5 kg pomidorów,
olej,
papryka w proszku,
pieprz, sól 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne.
 - Pokroić cebulę, cukinię, pomidory i paprykę.
 - Warzywa krótko podsmażyć na patelni. Następnie dusić przez 5 minut, doprawiając, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
 - Gorącą masę przełożyć do słoików, pozostawiając 2 -3 cm wolnej przestrzeni od góry.
 - Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju. Pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 100ºC.
 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell