Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na miniaturowe, chrupiące ogórki konserwowe

Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki
Autor: Shutterstock Korniszony to jedna z najpopularniejszych zakąsek
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W domowej spiżarni warto przechowywać kilka słoików korniszonów na zimowe miesiące, zwłaszcza gdy są własnoręcznie przygotowane, ponieważ wtedy smakują najlepiej. Oto tradycyjny przepis na korniszony – małe, niedojrzałe ogórki gruntowe w słodko-kwaśnej zalewie.

Czym są korniszony?

Korniszony to małe, niedojrzałe ogórki gruntowe, które są marynowane w słodko-kwaśnej zalewie. Są popularnym dodatkiem do kanapek, sałatek i mięs. Dzięki marynowaniu w occie z dodatkiem przypraw i cukru, korniszony mają charakterystyczny, intensywny smak i są chrupiące.  Na korniszony często wykorzystuje się ogórki z końcówki sezonu, co do których istnieje podejrzenie, że już nie zdążą osiągnąć normalnych rozmiarów. Zazwyczaj przygotowuje się je w słoikach i przechowuje na zimę, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Polecamy także:

Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis

Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros

Ogórki marynowane w słodkiej zalewie octowej

Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do każdego słoika należy wrzucić kawałek marchewki, jedną małą cebulkę pokrojoną w talarki, ząbek czosnku, trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kawałek chrzanu, jeden baldach kopru i oczywiście ogórki.
  • Zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstawić do garnka i pasteryzować dotąd, aż ogórki zmienią kolor. Gorące słoiki ustawić do góry dnem aż do ostygnięcia.
  • WAŻNE! Zalewę należy zagotować i zaraz potem zalewać nią ogórki w słoikach.
Metody pasteryzacji przetworów
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej