Kiszone ogórki na zupę: jak zrobić ogórki na zimę do słoików?

Kiszone ogórki na zupę: jak zrobić ogórki na zimę do słoików?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki kiszone - podstawowy składnik pysznej zupy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ogórki trzeba zalać słoną zalewą i dodać przyprawy: czosnek, korzeń chrzanu, liść laurowy, koper, ziele angielskie, ewentualnie liście dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Przyprawy nie tylko nadają ogórkom wyrazisty smak, lecz także, dzięki zawartości olejków eterycznych i garbników, konserwują, zapobiegając rozwojowi pleśni i drożdży. Sprawdź, jak przygotować kiszone ogórki, które doskonale sprawdzą się jako składnik zupy ogórkowej. Podajemy klasyczny, sprawdzony przepis. Więcej o zasadach kiszeniach ogórków, czyli jak kisić ogórki by rezultat zawsze był doskonały, znajdziecie tutaj.

Składniki

  • 1 kg ogórków kwaszeniaków

  • kilka ząbków czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 2–3 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • łodyga suszonego kopru

  • 1 l wody

  • 1 łyżka soli kamiennej

  • 20 liści wiśni, chrzanu i porzeczek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na dno garnka włóż przyprawy i liście wiśni.

  • Ogórki dokładnie umyj, ciasno ułóż pionowo w naczyniu, tak by z czasem nie wypłynęły.

  • Wodę zagotuj z solą, ostudź, zalej ogórki.

  • Na nich połóż obciążony talerzyk.

  • Garnek przykryj ściereczką i postaw na talerzu, gdyż na skutek fermentacji zalewa może wykipieć.

  • Ogórki pozostaw w temperaturze pokojowej (18–25°C) na 5–7 dni, potem przenieś w chłodne miejsce.

tip dnia

Podczas kiszenia wszystkie składniki muszą być przykryte zalewą!

Ocena: 0