Kapusta kiszona z żurawiną: staropolski przepis na witaminową zaprawę

Kapusta kiszona z żurawiną: staropolski przepis na witaminową zaprawę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krucha i soczysta kapusta kiszona z żurawiną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta kiszona z żurawiną jest przepyszna. I do tego zdrowa. To prawdziwa bomba naturalnych związków wspierających naszą odporność: witaminy C i probiotyków. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Zatem do dzieła! 

Składniki

  • 3 kg kapusty

  • 100 g marchwi

  • 100 g żurawiny

  • 1 łyżka cukru

  • 75 g soli

  • 10 g nasion kopru

  • 6-8 sztuk liści laurowych

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby przygotować kiszoną kapustę z żurawiną, usuń górne liście z główek kapusty: nie są potrzebne. Przekrój kapustę na połówki i po usunięciu głąba (grubej wewnętrznej, stożkowatej łodygi) drobno posiekaj.

  • Marchewki dokładnie wyszoruj szczoteczką, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych lub drobnych oczkach.

  • Umyj, posortuj i osusz żurawinę, rozkładając je na ręcznikach papierowych.

  • Przygotowaną kapustę i marchewkę przełóż do dużej miski. Posyp cukrem, solą, nasionami kopru i mielonym pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, ugniatając rękami, aby uwolnić sok.

  • Połóż kilka liści laurowych na dnie dużego garnka o pojemności co najmniej 10 litrów. Następnie kapustę i marchewkę układaj warstwami, na przemian z żurawiną i pozostałymi liśćmi laurowymi.

  • Ubij kapustę drewnianym tłuczkiem, aby wypuściła jak najwięcej soku. Przykryj pokrywką lub drewnianym krążkiem i umieść na nim ciężarek. Pozostaw w ciepłym miejscu na 2-3 dni.

  • Po tym czasie na powierzchni kapusty powinna pojawić się piana. Usuń ciężarek i pokrywkę (drewniany krążek), wykonaj kilka nakłuć w kapuście długą rączką drewnianej łyżki i pozostaw na 1 dzień.

  • Gotową kapustę z żurawiną przełóż do czystych słoików, lekko ubijając. Zamknij zwykłymi plastikowymi pokrywkami lub używaj słoików typu weck ze szklanymi pokrywkami z gumkami. 

  • Kiszoną kapustę przechowuj w chłodnym miejscu.

Kilka ważnych wskazówek, jak kisić kapustę:

  • Wszystkie naczynia i narzędzia, których będziemy używać powinny być czyste. Słoiki wyparzone. 

  • Do kiszonej kapusty z żurawiną można dodać trochę kminku i tarty świeży korzeń chrzanu: dzięki temu potrawa będzie ciekawsza w smaku, a chrzan zapobiegnie zepsuciu się potrawy.

  • Aby kapusta kiszona z żurawiną była szczególnie chrupiąca i smaczna, upewnij się, że podczas kiszenia jej powierzchnia jest zawsze pokryta solanką.

  • Metalowe pokrywki pod wpływem kwasu kapuścianego będą korodować (rdzewieć).

Ocena: 4,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).