Kapusta kiszona z jabłkami i marchewką: sprawdzony przepis

2021-03-29
Kapusta kiszona z jabłkami i marchewką: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Kapusta zakiszona z jabłkami i marchewką to gotowa surówka na zimę
łatwy
20 min
4

Kiszona kapusta stanowi bazę wielu dań - przede wszystkim bigosu. Jednak kapustę można kisić na różne sposoby, łącząc ją z innymi warzywami, a nawet owocami. Sprawdź, jak zrobić kapustę kiszoną z jabłkami i marchewką.

Polecamy również: Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 2 kg kapusty
  • jabłko
  • 3 marchewki
  • łyżka koperku
  • łyżeczka nasion kopru
  • 5 łyżeczek soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ułóż warstwami w kamiennym garnku poszatkowaną kapustę, jabłko i marchew starte na tarce o dużych oczkach oraz koperek i ziarna kopru wymieszane z solą.
  • Każdą warstwę dobrze ubij, aż pojawi się sok. Przykryj talerzem, odstaw w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa).
  • Raz na kilka dni kiszonkę przebij do dna patyczkiem, aby usunąć powietrze. Gdy kapusta jest wystarczająco ukiszona, przełóż ją do słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.