Dżem z cukinii i cytryn: sprawdzony przepis
      2021-08-04
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          120 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dżem z cukinii i cytryn to tani i smaczny przepis na zagospodarowanie nadwyżek cukinii. Można go przygotować zarówno z młodych, jak i przerośniętych cukinii. W tym ostatnim przypadku, trzeba usunąć gniazda nasienne. Ten słodki cytrusowy dżem ma konsystencję półprzejrzystej galarety i świetnie pasuje do tostów. Cytrynowym dżemem z cukinii można przekładać warstwy ciasta biszkoptowego.
Ten przepis można także przygotować z kabaczka. Tutaj piszemy: Czym różni się kabaczek od cukinii?
SKŁADNIKI
- 2,5 kg cukinii
 - 500 g cukru
 - 2 cytryny
 - 2 torebki galaretki cytrynowej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię obrać, pokroić w kostkę
 - Cukinię włożyć do dużego garnka z grubym dnem, wlać szklankę wody i podgrzewać na małym ogniu, do zagotowania.
 - Gdy cukinia się zagotuje, zmniejszyć ogień i smażyć 30 minut.
 - Rozgotowaną cukinię zdjąć z ognia, zblendować.
 - Ponownie postawi cukinię na ogniu, dodać cukier, zamieszać
 - Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Dodać do cukinii skórkę z cytryny i sok.
 - Dodać do cukini galaretkę, stale mieszając, aż się rozpuści.
 - Smażyć bez pokrywki na malutkim ogniu ok. 40 minut, co pewien czas mieszając.
 - Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?