Dżem z cukinii i cytryn: sprawdzony przepis
2021-08-04
łatwy
120 min
4
Dieta bezglutenowa
Dżem z cukinii i cytryn to tani i smaczny przepis na zagospodarowanie nadwyżek cukinii. Można go przygotować zarówno z młodych, jak i przerośniętych cukinii. W tym ostatnim przypadku, trzeba usunąć gniazda nasienne. Ten słodki cytrusowy dżem ma konsystencję półprzejrzystej galarety i świetnie pasuje do tostów. Cytrynowym dżemem z cukinii można przekładać warstwy ciasta biszkoptowego.
Ten przepis można także przygotować z kabaczka. Tutaj piszemy: Czym różni się kabaczek od cukinii?
SKŁADNIKI
- 2,5 kg cukinii
- 500 g cukru
- 2 cytryny
- 2 torebki galaretki cytrynowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię obrać, pokroić w kostkę
- Cukinię włożyć do dużego garnka z grubym dnem, wlać szklankę wody i podgrzewać na małym ogniu, do zagotowania.
- Gdy cukinia się zagotuje, zmniejszyć ogień i smażyć 30 minut.
- Rozgotowaną cukinię zdjąć z ognia, zblendować.
- Ponownie postawi cukinię na ogniu, dodać cukier, zamieszać
- Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Dodać do cukinii skórkę z cytryny i sok.
- Dodać do cukini galaretkę, stale mieszając, aż się rozpuści.
- Smażyć bez pokrywki na malutkim ogniu ok. 40 minut, co pewien czas mieszając.
- Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?