Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę

2024-07-02
Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Autor: Shutterstock Jędrna fasolka szparagowa gotowa do spożycia prosto ze słoika
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę to marzenie każdej gospodyni. Szczególnie, jeśli mamy dostęp do obfitych zbiorów jędrnej i soczystej fasolki szparagowej. Domową fasolkę ze słoika wystarczy tylko podgrzać i macie gotowy dodatek do obiadu.

Przetwory z fasolki szparagowej

Przetwory z fasolki szparagowej wymagają podwójnej pasteryzacji w odstępach czasu. Inaczej rozwiną się w nich formy przetrwalnikowe bakterii i grzybów, które zniszczą naszą pracę.

Dlaczego tak jest? Fasola jest bogata w białko i węglowodany, które stanowią doskonałe pożywienie dla bakterii i pleśni. Te mikroorganizmy mogą szybko się rozwijać, prowadząc do psucia się przetworów. Jeśli fasola i jej przetwory nie są odpowiednio sterylizowane podczas konserwacji, mogą zawierać przetrwalniki bakterii. To może prowadzić do zepsucia nawet po zamknięciu w szczelnych opakowaniach. Znaczenie ma też fakt, że fasola ma naturalnie neutralne pH, co nie hamuje wzrostu mikroorganizmów. Przetwory o niskiej kwasowości są bardziej podatne na rozwój bakterii, dlatego kwaśne środowisko (np. dodanie octu) może pomóc w konserwacji.

Podczas przygotowywania przetworów z fasoli strączkowej bardzo ważne jest przestrzeganie higieny: umycie rąk, wyparzenie wszystkich naczyń z którymi będzie stykać się fasolka.

Zobacz także: 

Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności: na czym polega?

Polecamy również:

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym

Jak mrozić fasolkę szparagową?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odciąć końcówki strączków fasoli, umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Od momentu wrzenia gotować 5 minut. Odcedzić i ostudzić.
  • Strączki fasoli ułożyć pionowo w czystych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce cukru i 1 łyżeczce soli oraz po 1 nieobranym ząbku czosnku. Słoiki napełnić zimną wodą pozostawiając około 1 cm do powierzchni słoika.
  • Słoiki wstawić do specjalnego garnka do wekowania z wkładką lub dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości 2/3 słoika, przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika, tak aby woda tylko lekko perliła się i gotować pod przykryciem przez 60 minut. Wyjąć gorące słoiki i odstawić na 24 do 36 godzin.
  • Po 24 godzinach, a jeśli jest chłodno to nawet po 36 godzinach słoiki ponownie wstawić do garnka, wlać wodę do 2/3 wysokości i doprowadzić do wrzenia. Od chwili gdy woda zawrze gotować na małym ogniu przez 60 minut. Wyjąć słoiki i pozostawić do ostudzenia.
  • Wystudzone słoiki opatrzyć etykietą z datą pasteryzacji i wynieść do spiżarni lub piwnicy. W ten sposób przygotowaną fasolkę można przechowywać do 12 miesięcy.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Redakcja
więcej