Domowy przecier pomidorowy bez pasteryzowania
2022-08-19
łatwy
30 min
4
Zamiast kupować koncentrat, zrób samodzielnie przecier z pomidorów. To nie jest trudne, a domowy przecier będzie pozbawiony wszelkich konserwantów. Przecier pomidorowy według tego przepisu nie wymaga pasteryzacji w garnku lub piekarniku. To łatwy i prosty przepis na przecier w słoikach typu twist-off.
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
- 2-3 łyżki soli
- 2-3 łyżki cukru
- kilka łyżek oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory myjemy i kroimy na drobne kawałki.
- Gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
- Gdy są miękkie, studzimy i przecieramy przez sito.
- Następnie dodajemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy, na wierzch wylewamy tyle oleju by przykrył pomidory i zakręcamy.
- Gotowe słoiki stawiamy dnem na góry i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Pasteryzujemy przez 20 min.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Więcej: Jak pasteryzować warzywa i owoce w słoikach i butelkach systemu twist-off oraz weck?