Domowy przecier pomidorowy bez pasteryzowania

Pomidory: jak zrobić domowy przecier
Autor: Shutterstock Domowy przecier pomidorowy łatwo jest przygotować
łatwy
30 min
4

Zamiast kupować koncentrat, zrób samodzielnie przecier z pomidorów. To nie jest trudne, a domowy przecier będzie pozbawiony wszelkich konserwantów. Przecier pomidorowy według tego przepisu nie wymaga pasteryzacji w garnku lub piekarniku. To łatwy i prosty przepis na przecier w słoikach typu twist-off.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów
  • 2-3 łyżki soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory myjemy i kroimy na drobne kawałki.
  • Gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
  • Gdy są miękkie, studzimy i przecieramy przez sito.
  • Następnie dodajemy  sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy, na wierzch wylewamy tyle oleju by przykrył pomidory i zakręcamy. 
  • Gotowe słoiki stawiamy dnem na góry i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  • Pasteryzujemy przez 20 min.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Więcej: Jak pasteryzować warzywa i owoce w słoikach i butelkach systemu twist-off oraz weck?

Galeria: Co zrobić z pomidorów na zimę - 13 smacznych i prostych przepisów

Beata Lekszycka
więcej