Domowe pomidory pelati - przepis na pomidory we własnym soku

2021-03-29
Domowe pomidory pelati - przepis na pomidory we własnym soku
Autor: Shutterstock Pomidory  pelati we własnym sosie to idealna baza do zup i sosów
łatwy
45 min
4

Domowe pomidory pelati to idealna baza do sosów i zup. Łatwe do przygotowania, bez konserwantów, z pomidorów, które kuszą smakiem i aromatem. Do przygotowania domowych pelati warto wykorzystać pomidory z końca sezonu - o mocno skondensowanym smaku.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 kg drobnych twardych, ale dojrzałych pomidorów,
  • 2 kg większych dojrzałych pomidorów
  • 8 dag soli,
  • 5 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Małe pomidory nakłuć ostrym patyczkiem lub grubą igłą i ułożyć w umytych i wyparzonych słoikach.
  • Większe pomidory  sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na części  i rozgotować pod przykryciem.
  • Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito lub zblendować, doprawić solą i cukrem.
  • Przecier zagotować, gorącym zalać pomidory  w słoikach. Pasteryzować przez 20-25 minut.