Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros
2021-03-29
średni
40 min
4
Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros to nie tylko niepowtarzalny smak, ale i satysfakcja z samodzielnego wykonania tych smacznych przekąsek. Są bardzo proste w przygotowaniu i wyborne w smaku, jeśli lubicie orientalny gyros. Podajemy sprawdzony przepis na ogórki w zalewie gyros.
SKŁADNIKI
- ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
- 3-4 papryki
- 3-4 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2,5-3 szklanki cukru
- 1-1,5 szklanki octu 10%
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (około 25-30 g)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
- Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę obrać i pokroić w plastry.
- Wszystkie warzywa dodać do ogórków. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
- Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
- Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.