Bakłażany w winnym occie
2021-03-29
łatwy
150 min
4
Oto pomysł jak zatrzymać smaki lata na dłużej. Bakłażany w zalewie octowej to sposób na urozmaicenie dań zimą.
Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów pokrojonych w podłużne plastry
- 3 średnie cebule
- 1/4 szklanki oliwy
- łyżka soli
- Zalewa:
- 1 i 1/2 szklanki octu winnego
- szklanka wody
- garść świeżych listków bazylii (lub czubata łyżka suszonej)
- łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany zasypać solą i odstawić na około 2 godziny. Osączyć, osuszyć, lekko obsmażyć
na oliwie. Osączyć z tłuszczu. - Zagotować wodę z octem i łyżką soli.
- Pokroić cebulę w plasterki.
- W słoikach układać cebulę, bakłażany i bazylię.
- Zalać gorącą zalewą i zamknąć słoiki.
- Pasteryzować przez 10 minut.