Bajecznie pyszne ogórki konserwowe po grecku w słoikach

Bajecznie pyszne ogórki konserwowe po grecku w słoikach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki konserwowe po grecku - łatwe do przygotowania i bardzo aromatyczne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórki konserwowe po grecku w słoikach są delikatniejsze niż klasyczne konserwowe i o wiele bardziej aromatyczne dzięki dodatkom warzywnym i przyprawom. A ich przygotowanie jest niezwykle proste - żadnego  solenia, czekania, odlewania. Po prostu bajecznie pyszne i bajecznie proste!

Składniki

  • 3 kg ogórków

  • do każdego słoika wkładamy:

  • 1-2 gałązki natki pietruszki

  • 1 gałązkę naci selera

  • liść z pora

  • plasterek cebuli

  • 2-3 kawałki marchewki

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • małą gałązkę kopru

  • Zalewa:

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka octu

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pietruszkę, liście selera, pora, cebulę i marchewkę wkładamy na dno umytych i wyparzonych słoików.

  • Umyte ogórki układamy ciasno w słoikach.

  • Zalewamy zawartość słoików gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy na małym ogniu przez 5-10 minut.

Ocena: 3,4