Ajwar: paprykowa pasta rodem z kuchni bałkańskiej
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ajwar (serb. ajvar) to pasta z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku oraz przypraw. Jest ajvar łagodny i jest pikantny. Ajvar pochodzi z Bałkanów. Jest nieodzownym elementem kuchni serbskiej. Można jeść ajvar rozsmarowany na chlebie. Można używać go jako sosu do makaronu. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Dodatek ajvaru wzbogaci zwykłą zupę pomidorową o aromat i smak pieczonej papryki.
Polecamy również:
Przetwory z papryki: jak zrobić sos paprykowy na zimę?
SKŁADNIKI
- 5 dużych czerwonych papryk
- 2 bakłażany
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany opiekać na palniku podobnie jak cebulę do rosołu. Niech skórka się przypali.
- Przygotować blachę do pieczenia. Papryki przeciąć na połowę i usunąć gniazda nasienne. Rozłożyć papryki na blaszce, obok położyć bakłażany. Dodać parę ząbków czosnku.
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec warzywa do momentu, gdy zrobią się miękkie, a skórka papryki mocno się przyrumieni. Bakłażana wyjąć wcześniej, będzie gotowy po 20 minutach.
- Upieczoną paprykę przenieść do worka foliowego i zawiązać. Kiedy papryka wystygnie i sparzy się, oczyścić ją ze skórki.
- Obrać bakłażana i przełożyć miąższ do kielicha blendera. Dodać paprykę i wycisnąć upieczony czosnek. Zmiksować na sos.
- Przygotować garnek z łyżką oliwy. Dodać ostrą wędzoną papryczkę i mieszać chwilę, aż oliwa nabierze koloru, a kuchnia wypełni się specyficznym zapachem. Dodać zmiksowane warzywa i ocet. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut.
- Przygotować słoiki, umyć je i sparzyć we wrzątku. Przełożyć gorący sos do słoika i szybko zamknąć wieczko. Postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.