Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Winogrona z jabłkami na ostro to świetny dodatek do mięs i pasztetów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

Składniki

  • 1 kg ciemnych winogron

  • 1 kg jabłek

  • 2 szklanki cukru

  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

  • 2 goździki

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta mielonego imbiru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Winogrona umyć, osuszyć i lekko zgnieść, a następnie zagotować i przetrzeć przez sitko.

  • Przecier ogrzewać w płaskim, szerokim naczyniu, gdy się zagotuje dodać cukier i kwasek cytrynowy.

  • Do wrzącego przecieru władać pokrojone w plasterki jabłka. Gotować aż masa zgęstnieje a kawałki owoców będą przezroczyste.

  • Na koniec dodać zmielone przyprawy, zagotować i przełożyć do czystych słoików, pasteryzować 15 min.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4