Sos śliwkowy na ostro - jak przygotować, jakie przyprawy dodać

Sos śliwkowy na ostro - jak przygotować, jakie przyprawy dodać

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śliwki nadają się też do przygotowania wytrawnego sosu do mięs.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory - na przykład wytrawny sos śliwkowy do mięs i wędlin!

Składniki

  • 2 kg śliwek,

  • 2-3 duże cebule,

  • 8 ząbków czosnku,

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki curry

  • 3/4 szklanki octu,

  • 2-3 czerwone papryki ostre,

  • 4 łyżki soli

  • 1,5 łyżeczki pieprzu,

  • 8 owoców jałowca,

  • 4 ziarenka ziela angielskiego,

  • 2 goździki, łyżeczka cynamonu,

  • 4 listki laurowe,

  • 2 łyżeczki gorczycy,

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć i wyjąć pestki.

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać.

  • Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski.

  • Składniki włożyć do dużego garnka, dolać wodę i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia często mieszając.

  • Dodać zmielone przyprawy.

  • Gotować do miękkości na małym ogniu. Przetrzeć przez gęste sitko albo zblendować.

  • Przetarty sos wlać do płaskiego garnka i dodać ocet.

  • Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.

  • Gorący wlać do wypieczonych w piekarniku, suchych słoiczków.

  • Pasteryzować przez 20 minut.

Ocena: 5