Przepisy na przetwory: powidła z jabłek

Przepisy na przetwory: powidła z jabłek

Autor Zdjęcia: Mariusz Bykowski

Najsłynniejsze są powidła śliwkowe, ale równie pyszne są powidła z jabłek

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jabłka można jeść na wiele sposobów - prosto z drzewa, zapiekane czy suszone. Doskonale nadają się też na przetwory. Można z nich przygotować aromatyczne powidła. Podajemy sprawdzony przepis na powidła z jabłek.

Składniki

  • 2 kg jabłek

  • 20 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyj, obierz i pokrój, usuwając gniazda nasienne. Dodaj trochę wody i poszatkuj.

  • Tak przygotowaną masę przełóż do płaskiego rondla i odparuj nadmiar wody. Mieszaj jabłka, aż staną się gęste. Pod koniec gotowania dodaj cukier.

  • Gorące powidła nakładaj po brzegi do wygotowanych słoików i od razu zamknij. Słoiki ustaw dnem do góry.

  • Tak przygotowane przetwory z jabłek najlepiej spożyć w ciągu 12 miesięcy. Później powidła z jabłek mogą stracić walory smakowe i ładny kolor.

Ocena: 5