Najlepszy syrop z czarnej porzeczki z sokownika: idealny do herbat, zimnych napoi i koktajli

Najlepszy syrop z czarnej porzeczki z sokownika: idealny do herbat, zimnych napoi i koktajli

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Syrop z czarnej porzeczki z sokownika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najlepszy syrop z czarnej porzeczki z sokownika jest niezwykle smaczny i aromatyczny. To idealny dodatek do gorącej herbaty, zimnych napoi i koktajli. Warto go przygotować latem, aby zimą delektować się pysznym syropem. Polecam!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dolnego garnka wlać wodę do 1/3 wysokości. Na garnku umieścić garnek do zbierania soku, a na nim garnek z dziurkami na owoce. Wsypać owoce oraz cukier. Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii. 

  • Włączyć średni poziom grzania, a po 60 minutach zlać powstały sok.

  • Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i nadal ogrzewać przez kolejną godzinę.

  • Zmieszać oba uzyskane soki, doprowadzić do wrzenia.

  • Gorącym syropem napełnić butelki lub słoiki. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Syrop nie wymaga pasteryzacji.

  • Opatrzyć metkami z opisem zawartości i datą butelkowania.

  • Przechowywać w piwnicy lub spiżarni bez dostępu światła.

Ocena: 2,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).