Bigos do słoików - jak zawekować bigos na później?
Morelowy dżem z amaretto

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Morelowy dżem z likierem amaretto to prawdziwe delicje
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Morelowy dżem z likierem amaretto to elegancka konfitura na prezent. Dżem z moreli uznawany jest za jeden z najlepszych. Dodatek likieru amaretto zwiększa pestkowy smak, tak ceniony przez prawdziwych smakoszy.
Składniki
2 kg moreli
500 g cukru żelującego 3:1
100 ml soku z cytryny
1 laska wanilii
50 ml likieru amaretto
Przygotowanie krok po kroku:
Morele przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić na kawałki.
Morele przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i pozostawić na 3 godziny lub 12 godzin w chłodzie.
Wymieszać morele razem z cukrem. Dodać sok z cytryny i wanilię. Postawić na palniku. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
Garnek zdjąć z palnika. Usunąć pianę. Dolać amaretto, wymieszać.
Dżem przełożyć od razu do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić, postawić do górny dnem, aż wystygną.
Słoiki z gotowym dżemem należy okleić nalepkami z informacją o zawartości i dacie zamknięcia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska