Konfitura morelowa z limonką

Konfitura morelowa z limonką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Morele mają mnóstwo wartości odżywczych - zapewniają np. lepszą ochronę przed nowotworami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na konfiturę morelową to praktyczne połączenie zdrowia ze słodką przyjemnością. Morele są bogate w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zapadnięcia na nowotwory, limonka natomiast dodaje całości nuty orzeźwienia. Sprawdź, jak zrobić konfiturę z moreli z limonką.

Składniki

  • 1 kg moreli

  • 1 kg cukru

  • limonka

  • 1/3 l wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Limonkę umyj, osusz, obierz spiralnie ze skórki, miąższ pokrój w plasterki.

  • Z wody i cukru ugotuj syrop, włóż morele, plasterki i skórkę limonki, gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Nie mieszaj. Odstaw do wystudzenia.

  • Na drugi dzień ponownie gotuj na najmniejszym ogniu, aż morele staną się szkliste. Usuń skórkę z limonki, a gorącą konfiturę nałóż do słoiczków.

Ocena: 0