Konfitura z wiśni z cynamonem: sprawdzony przepis

Konfitura z wiśni z cynamonem: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Pyszna konfitura z wiśni z cynamonem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitura z wiśni to obowiązkowa pozycja w domowej spiżarce. Nic tak nie poprawia humoru, jak herbata z konfiturą czy smaczne śniadanko z dodatkiem wiśniowych przetworów. Aby przygotować pyszną wiśniową konfiturę z cynamonem należy uzbroić się w cierpliwość i zaopatrzyć w kilka kilogramów tych słodko-kwaśnych owoców. Podajemy dobry przepis.

 

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 1,2 kg cukru

  • 10 kawałków kory cynamonowej o długości ok. 10 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy.

  • Do garnka wlewamy szklankę wody (ok. 250 ml) i dodajemy cukier. Roztwór gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć.

  • Do gęstego syropu dodajemy wiśnie, zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i zostawiamy na 12 godzin.

  • Następnego dnia konfitury smażymy na wolnym ogniu, aż do zagotowania i ponownie odstawiamy na 12 godzin.

  • Trzeciego dnia smażymy konfiturę dodając korę cynamonową połamaną na małe kawałki przez 20-30 minut, aż kora stanie się szklista.

  • Na koniec przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Ocena: 4