Konfitura z wiśni: klasyczny przepis

Konfitura z wiśni: klasyczny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodycz lata w cukrowej otoczce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Konfitury charakteryzują się dużymi kawałkami owoców, które są przesycone słodkim smakiem cukru. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z wiśni, której niepowtarzalny słodko-kwaśny aromat urozmaici wiele potraw. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 1,1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, zasypujemy 0,8 kg cukru i pozostawiamy na 3 godziny. (Należy pamiętać o ochronie owoców przed muszkami owocówkami).

  • Po upływie tego czasu doprowadzamy przetwór do wrzenia i odstawiamy do następnego dnia.

  • Nazajutrz dodajemy pozostały cukier i znów doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i szumujemy.

  • Trzeciego dnia dogotowujemy wiśnie, szumujemy i wkładamy do wyjałowionych słoików. Uszczelniamy.

Ocena: 1,5