Konfitura malinowa z likierem wiśniowym

Konfitura malinowa z likierem wiśniowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura malinowa z likierem wiśniowym smakuje obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Konfitura malinowa z likierem wiśniowym przygotowana według tego starego przepisu zachwyci kubki smakowe i receptory węchowe bardziej niż niejeden drogi przysmak.

Składniki

  • 1 kg malin

  • 1 kg cukru

  • 3 szklanki wody

  • 2 łyżki likieru wiśniowego

  • 1 łyżka otartej skórki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym naczyniu rozpuścić cukier w wodzie, podgrzewać, ale nie dopuścić do zagotowania. Do syropu dodać skórkę z cytryny, zwiększyć ogień, włożyć owoce i gotować konfiturę 15 minut bez przykrycia i mieszania.

  • Po tym czasie zmniejszyć ogień i kilkakrotnie wstrząsnąć naczyniem, dodać likier i delikatnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze 5 minut bez gotowania.

  • Przełożyć do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić po wystudzeniu.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0