Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?

Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smak i aromat wiśni zamknięty w słoiczku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dyskusji nie podlega fakt, że wiśnie zerwane prosto z drzewa smakują najlepiej. Niestety, z tego wyjątkowego smaku możemy korzystać jedynie latem. W pozostałych miesiącach, musimy zadowolić się wiśniowymi przetworami. Podajemy przepis na kompot wiśniowy, który w chłodne dni przypomni smak lata.

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 2 l wody

  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj.

  • Wrzuć owoce do dokładnie umytych słoików i zalej wcześniej przygotowaną zalewą (gorąca woda z cukrem). Zalewa powinna zakrywać owoce, ale nie może wypełniać całego słoika - zostaw około 2-3 cm wolnej przestrzeni od wieczka.

  • Pasteryzuj około 20-30 min, w zależności od tego jak duże słoiki zostały użyte.

Ocena: 5