Jak zamarynować gruszki? Przepis na gruszki w winie

2021-03-29
jak_zamarynowac_gruszki_przepis_na.jpg
Autor: photos.com Marynowane gruszki komponują się idealnie z serami pleśniowymi, z sałatą i sosem balsamicznym, a w szczególnością z czekoladą
średni
50 min
4

Przetwory to dość pracochłonne zajęcie, ale warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowywanie. W zimowe wieczory, kiedy owoce nie są już tak dobre jak latem, gruszki marynowane w winie przypomną ciepłe letnie dni.

Gruszki to aromatyczne owoce, które nadadzą każdej potrawie niepowtarzalny smak. Komponują się idealnie z serami pleśniowymi, z sałatą i sosem balsamicznym, a w szczególnością z czekoladą. Oprócz walorów smakowych owoce świetnie wpływają na układ trawienny, pobudzają mózg i poprawiają koncentrację.

SKŁADNIKI

  • 1 kg twardych gruszek
  • 1/2 l wytrawnego, czerwonego wina
  • 1 i 1/4 szkl. octu winnego (czerwonego)
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 kg cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (w ziarnach)
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • skórka cytrynowa
  • cynamon w laskach
  • opcjonalnie: kilka kwiatów lawendy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte, obrane i przekrojone na pół z wyjętymi gniazdami gruszki włożyć do miski z zimną wodą i sokiem z 1 cytryny.
  • W garnku zagotować ocet, wino, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.
  • Zdjąć szumy i gotować kolejne 5 minut, następnie włożyć gruszki i gotować przez 35 minut na małym ogniu.
  • Kiedy gruszki będą miękkie, przełożyć owoce do wyparzonych słoików. Syrop z gruszek gotować nadal, aż połowa wyparuje, a całość zgęstnieje.
  • Wrzącym syropem zalać gruszki w słoikach i zawekować. Wystarczy odczekać miesiąc i gruszki są gotowe.