Gruszki w słodkim syropie na zimę - jak zrobić znakomite gruszki do deserów i... deski serów

Gruszki w syropie
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Gruszki w syropie to świetny dodatek do deserów, ale i wytrawnych przystawek.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Gruszki w syropie to prawdziwy skarb w spiżarni. Delikatne, soczyste i pełne naturalnej słodyczy świetnie podkreślą smak deserów – od lodów po gorącą czekoladę – a w połączeniu z galaretką zachwycą nawet najbardziej wybrednych. Co więcej, w duecie z serami tworzą wyrafinowaną przekąskę w stylu francuskim. Sprawdź, jak zrobić gruszki w syropie na zimę i ciesz się ich smakiem o każdej porze roku.

Zalety gruszek w syropie

Gruszki w syropie mają wiele zalet. Przede wszystkim są smacznym i uniwersalnym dodatkiem do deserów, takich jak lody, ciasta czy naleśniki. Ich długotrwała trwałość pozwala cieszyć się smakiem sezonowych owoców przez cały rok.

Dzięki syropowi gruszki zachowują swoją soczystość i naturalny aromat, a przygotowane w ten sposób mogą również służyć jako dodatek do wytrawnych dań, np. do serów. Ponadto, są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ich słodki smak z pewnością ucieszy miłośników domowych przetworów.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej przepisy na: Owoce w occie - kilka pomysłów na znakomite marynaty owocowe

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg obranych twardych gruszek z wykrojonymi gniazdami nasiennymi
  • 750 g cukru
  • 1,5 litra wody źródlanej
  • 2 litry dodatkowej zwykłej wody
  • opakowanie kwasku cytrynowego
  • 4-5 słoików półlitrowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

    Obierane owoce wrzucamy do garnka z 2 litrami wody wymieszanej z kwaskiem cytrynowym. Dzięki temu gruszki nie ściemnieją.

  • Do drugiego garnka wlewamy wodę źródlaną i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy syrop ok. 20 minut od momentu zagotowania.
  • Gdy upłynie ten czas, na wrzący płyn wrzucamy gruszki, najlepiej podzielić je na dwie części, bo wszystkie mogą się nie zmieścić.
  • Obgotowujemy owoce ok. 5 minut. Czas zależy od twardości gruszek. Nie należy jednak zbyt długo ich gotować, by nie rozmiękły. Muszą się tylko lekko zeszklić.
  • Wyjmujemy je delikatnie i odstawiamy. Do garnka wrzucamy drugą partię owoców.
  • Gruszki układamy w wyparzonych i suchych słoikach.

    Zagotowujemy syrop i gorącym płynem zalewamy owoce.

    Zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i czekamy aż przetwory przestygną.

    Odwracamy i gotowe. Po miesiącu można przystąpić do konsumpcji.

Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej