Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis

2021-03-29
Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis
Autor: Shutterstock Jesienne gruszki i śliwki nadają się idealnie do  przygotowania na zimę gruszek w przecierze śliwkowym
łatwy
0 min
4

Gruszki w przecierze ze śliwek to dokonały deser - niezbyt słodki, pełen smaku, witamin i mikroelementów. Przygotowuje się go łatwo, świetnie smakuje i jest  doskonałym sposobem na przechowanie owoców na zimę.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg gruszek
  • 5-10 dag cukru
  • 75 dag - 1 kg węgierek lub ałyczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypestkować śliwki, rozgotować je i przetrzeć.
  • Umyte gruszki obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zblanszować, wrzucając na kilka minut do wrzątku.
  • Włożyć do  wymytych  i wyparzonych słoików, zalać gorącym przecierem śliwkowym.
  • Pasteryzować ok. 30 minut.