Galaretka z mniszka lekarskiego: domowy przysmak z łąki

Galaretka z mniszka lekarskiego: domowy przysmak z łąki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Galaretka z mniszka lekarskiego smakuje jak miód pszczeli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Galaretka z mniszka lekarskiego to domowy przysmak z łąki. Smakuje jak miód z dodatkiem cytryny. Galaretkę z mniszka pospolitego można podać do herbaty lub jako deser z ciasteczkami. Galaretkę lubię nie tylko dzieci, również dorośli z nią przepadają. Zdrowy i pyszny smakołyk z mniszka lekarskiego powinien znaleźć się w waszej spiżarni. 

Składniki

  • 2 szklanki płatków mniszka lekkiego, lekko ubitych

  • 4 szklanki wody

  • 4 szklanki cukru

  • 2 łyżki soku cytrynowego

  • 30 g pektyny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kwiatów mniszka lekarskiego oberwać płatki. Zielone dno okwiatu wyrzucić.

  • Płatki zalać 4 szklankami wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 24 godziny.

  • Przecedzić napar, dobrze wyciskając płatki. 

  • Do przecedzonego naparu dodać sok z cytryny i pektynę. Dobrze wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia. 

  • Gdy napar się zagotuje, dodać cukier i ponownie doprowadzić do wrzenia często mieszając. Galaretkę gotować przez 1 do 2 minut.

  • Zdjąć z ognia i wlać do słoików. Dobrze zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 10 minut w kąpieli wodnej lub piekarniku.

  • Każdy słoik opatrzyć etykietą z nazwą i datą zamknięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5