Dżem z owoców egzotycznych [nesperas, loquat, nieśplik japoński]
2021-03-29
![Dżem z owoców egzotycznych [nesperas, loquat, nieśplik japoński]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-kYPz-dsNQ-pqQH_dzem-z-owocow-egzotycznych-nesperas-loquat-niesplik-japonski-664x442.jpg)
łatwy
40 min
4
Dżem z owoców egzotycznych nesperas, zwanego również loquat, lub nieśplikiem japońskim jest niezwykle wonny i smakowity. Przetwory z nesperas, czyli nieśplika są bardzo popularne w Japonii. Dla nas to odrobina egzotyki, na którą może sobie pozwolić każdy. Nesperas dość wodnisty, dlatego do dżemu trzeba dodać nieco pektyny z jabłek. Pektynę można kupić w dobrych sklepach spożywczych lub przez internet.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 4 szklanki puree z owoców nesperas, loquat, nieśplika
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki pektyny z jabłek
- 1 łyżeczka kardamonu zmielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce nesperas zmiksować w blenderze niezbyt dokładnie.
- Puree z owoców przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, cukier i pektynę z jabłek, wymieszać i podgrzewać.
- Gdy dżem się zagotuje i nieco zredukuje. Dodać zmielony kardamon. Zamieszać.
- Gorący dżem wlać do wysterylizowanych słoików. Dobrze zamknąć, odwrócić wieczkiem na dół i pozostawić do ostygnięcia.